- Niet opgenomen vakantiedagen kunnen duur uitpakken voor werkgevers, zegt advocaat arbeidsrecht Petra Willems op hr-platform HR Praktijk.
- Vakantiedagen komen in principe een half jaar of vijf jaar nadat ze zijn opgebouwd te vervallen.
- Maar dit geldt alleen als de werkgever werknemers hier tijdig over informeert.
- Lees ook: Gerechtshof kent zorgmedewerkster die een intieme relatie met een patiënt aanging, na ontslag alsnog €76.000 aan vergoedingen toe
Vakantiedagen zijn beperkt houdbaar en daarom moeten werknemers ze op tijd opnemen. Maar ze komen pas te vervallen als je als werkgever aan de informatieplicht hebt voldaan, zegt advocaat arbeidsrecht Petra Willems op hr-platform HR Praktijk.
Werknemers hebben bij een voltijdsdienstverband 20 wettelijke vakantiedagen die 6 maanden na het jaar waarin ze zijn opgebouwd komen te vervallen. Afhankelijk van de CAO of arbeidsovereenkomst kunnen werknemers ook bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen die 5 jaar geldig blijven.
Werkgevers moeten werknemers tijdig informeren over het vervallen van hun vakantiedagen. Doen ze dat niet, dan gelden verval en verjaring niet meer, zo bleek onder meer uit een arrest dat de Hoge Raad onlangs wees. Daarbij moest een werkgever een ex-werknemer 62.000 euro uitkeren aan niet-genoten vakantiedagen sinds 2012.
Volgens Willems kun je dit als werkgever voorkomen door het vervallen van vakantiedagen ruim voor 1 juli op de agenda te zetten en werknemers hierover te informeren.